Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

32. Hét Nyaralás-Meleg-szeretet

32. Hét Nyaralás-Meleg-szeretet

Történelmi pillanat az életünkben, Roberto 3 teljes napig szabad volt! Mimt írtam, Délegyháza volt a cél. Vihettük kicsi  Sütit is, és tópart közelében lehettünk. Az odaút elég döcögős volt, szó szerint. Most érezhettem, hogy mennyire is "jó" amikor a baba a pociban rázkódik ,mint az utolsó kovászos uborka (nyami) a befőttesüvegben. Nagyot kerülve, de oda értünk. 
Már jól kezdődött a belépés. Szerettünk volna beállni a kocsival az őrzött parkolóba, de nem volt könnyű. Roberto ment és keresett valakit aki kinyitja nekünk a kaput napi 500 forintért. A kedvesség sugárzott a férfiról.
- ilyen melegbe jönni? -hát, nem tudom mire véljem, alapvetően valahol igaza volt, de itt még nem tudtam.
A faház fele tartva, tudtam hogy nem egy hűs kunyhóra számithatok, hanem egy jó meleg faházikóra!
Amikor beléptünk a hőség megcsapott. Odaadta a kulcsot a házhoz a férfi, míg én egy műanyag kertiszéken foglaltam helyet. Tudom, hogy kutyabarát szállás, de elég koszos volt. Az ágy az maga a pokol, fogalmam nincs mikor volt utoljára kimosva az ágymemű. A fajáz 2 szintes volt, a 2.  Szintre már nem voltam kíváncsi. Megnéztük a partot, sütit megfürdettük és imdultunk a büfé fele ahol a tulaj is volt. Hozta a szerződést, és várta hogy aláírjuk. Robi majdnem aláírta, de én egy erős oldalba bökéssel jeleztem, hogy ezt beszéljük meg. Míg megvitattuk ittunk 2 0,5 literes üdítőt, egész pontosan kólát és teát. Mindez 880forintba került. Kicsit sok(k)altam. 
Nem írtuk alá a szerződést, mert koszos volt és meleg. Amúgy ha nem lettem volna várandós nem is érdekelt volna (az árakat leszámítva).
Mosolyogva elindultunk a kánikulába. Rengeteget kocsikáztunk, megnéztük a rokonokat,,és hűsöltünk a kocsiba. Ellie baba rengeteget mocorgott egész nap.
Végül Robim anyujánál (Aninál) kötöttünk ki. 2 napot ott töltöttünk. Addig bevásároltunk pici Ellienek is, illetve a szobába.
Robi utolsó szabadnapján takarítottuk a szobát, ami a végére gyönyörű lett, de persze még kell bele pár dolog.
Sajnos a csütörtököt már egyedül töltöttük, de végig is aludtuk a napot:-)

Péntek-szeretet
Anyuval mentünk pár dolgot elintézni, ami sok sétával járt a hőségben, de nem szegte kedvem!
Fantasztikus volt a reggelem, nem is tudom. Ma mindenben a jót s pozitívat láttam meg. Alapból a leendő védőnőm felhívtam, ès egy kedves hang fogadta hívásom. Mint kiderült, csak kettő utcára van tőlem. Ez a kèsőbbiekben nagyon nagy előny lesz:-)
Anyuval megbeszéltük, hogy délben ebédeljünk meg a piacon a kis kifőzdéknél. Gondolhatjátok,  a pozitív töltetű kismama beszabadul a menzás ételek paradicsomába:)) Tulajdonképpen mindent megettem volna, de muszáj volt egyet választanom a sok finomság közül.  Beálltam a kasszához és a lány hallgatta mit kérek. Valamiért igen furcsán nézett, amikor kimondtam hogy túros csusza rántotthusival:))) Vajon miért?  Mézett egy nagyot, elmosolyodott és kiszolgált. De amikor a sarokban lapuló óriás túrós meggyes palacsintát megláttam, szimte könyörögve akarta, hogy megegyem őt. 
Helyet keresve cirkáztam a rengeteg sörpad és székek között. Egyszercak látom ott van kettő hely, mire odaérnék egy néni elfoglalja és elég furcsán néz rám. Tulajdonképpen mellette lett volna még kettő hely, de nem akartam más mellett enni. Tovább mentem, mire szinte egy üres asztalt találtam erre a nénivel megint szembe találom magam. Ekkor már elmosolyodtsm, hogy vajon mellém akar ülni? De tovább ment.
Anyu elfoglalta a helyét velem szemben. Közben a néni megint jött, mire anyut megböktem, hogy nézd ez az a néni! Anyu mondta, hogy ismeri a hölgyet, és nem elfelejtette merre lakik, hanem keresi a padok között a meghagyott ételeket, illetve összeszedi őket. Alapból mélyen érint egy ilyen sztori illetve sors, de most hogy élőben szembesültem vele, rosszabb. Abszolút nem volt kedvem tovább enni, és csak a nénit néztem.  Egy törékeny hölgy, aki igazán ápolt, de egyben látszódott róla, hogy nem egészséges. Anyunak mondtam, hogy adjunk neki pénzt, hogy vegyen ézelt magának. 1000forinttal a kezemben, a háta mögé álltam, hogy senki ne vegye észre s a fülébe súgtam, hogy itt van egy kis pénz és tessék enni. A néni csillogó szemei rámtapadtak és a növekvő pocakomra, és szépen megköszönte és jó egészséget kívánt.
Mikor visszaültem anyuval szembe, láttam a nénike a pénzt elteszi, és tovább ül az asztalnál, várt a maradékokra.
Tidjátok, nem tudtam rosszat gondolni, hogy miért nem megy belőle ételt venni, vagy bámi ilyesmi. Olyan volt mint egy szelíd  galamb, aki senkit nem zavar s ha egy morzsát is meglát odaszáll.
Tudtam, hogy neki ez a pici összeg talán a gyógyszerére elegendő, vagy akár a holnapi ételére, de ezt kötve hiszem. 
Drága Robikám is hasonló jó szívvel áldott meg az ég, a történet elmesélése után az első szava, mondata ez volt:
- és minden nap ott van? Mert ha igen, akkor vigyünk neki ételt.
Felbuzdulva ezen, elhatároztam hogy újra megfogom keresni, akár holnap. Tudom, hogy ott lesz!
Egy ilyen kis éttermektől  ellepett helyen, rengeteg különböző réteggel lehet találkozni. Ha az ember kinyitja a szemét, itt mindent megtalál. De tudjátok mit mondok erre? Sokkal kevesebb szomorú arcot láttam itt, mint egy puccos étteremben. 
Mindelközben egy bácsi rávágta, hogy kislányom lesz. Mondom,igen.de ezt honnan tudja? Mosolygott, és momdta, hogy egyek sokat. Hát, momdom szerintem nem úgy nézek ki mint aki éhezik, de ígérem eszek!
E heti terhességi tünetek:
-leszakad a derekam
-a kezeim és a lábaim ólomból vannak
- te jó ég, mennyit mozog Ellie?!
-ááálmos vagyok!
-feledékeny vagyok
-és a lustaság:-)
Kiegészíteném annyival ezt a hetet, hogy sokszor azon aggódtam, hogy vajon eleget mozog e a pocakomban.
Nos, eljutottam odáig , hogy azért googlezzak, hogy baj e ha sokat mozog a baba:-)))
 Rémisztően sokat ficánkol, van hogy napi 4 órát egyhuzamban! azt mondják, hogy fél-1 órában  5x kell megmozdulnia. Nos, az enyém 10mp alatt teljesíti a szintet. 
A meleget nehézkesen bírtam a mai naptól eltekintve. Vízesedik a lábam, és fáj is. Türelemtlen is vagyok. 
Jövőhét kedden irány a védőnő, és egy újabb beszámoló!
Szép napo neked!
0 Tovább

30-31. Hét/festés/leszálltak a kislányom heréi

Végre 30 hét:-) Kezdem érezni, hogy mindjárt itt van a pici Ellie:-)

E héten nem volt semmi bajom, a hát- és lábfájáson kívül! Manócska sokat mozgott, és biztos vagyok benne, hogy már hatalmas!
Na jó, azért leszakad a lábikóm:-))
Hétfő
Nyulasi dokimnál voltam, aki mint mindig kedves volt és eszméletlen türelmes.
Annyira elégedett vagyok, hogy bárkinek teljes szívből ajálnlok Őt!
Sajnos Robika dolgozott, így nem jött velem. 
Már megint anya kísért el! 
A szokásos dolgok voltak, uh, és a kérdések! Amit mem is meséltem a múlt hetemről, hogy eléggé fájt lent... És valahogy éreztem, hogy valami történik a pocakban.
Hát nem igazam lett?????:))))) A dokim megkérdezte, hogy szerintem befordult e már a pici?? Természetesen rávágtam, hogy tuti:-)) igazam is lett, jelentem Ellie BEFORDULT!! 
Tökéletes minden vele és velem is!  Mikor hazaértünk apumat is felhívtuk, hogy közöljük vele a nagy hírt, hogy a pici uncsi befordult!
Apu elég férfiasan reagált:D
- úristen, akkor bármelyik pillanatban megszülethet!-hát, ezen nagyot nevettünk..ez olyan férfias volt!
Fessük a lakást! 
Ezen a héten elkezdődött a festés is végre! Vagy még sem?
Eddig annyira vártam a festést, láttam benne fantáziát és a jó kedvet! Ennek nem hogy az ellentéte lett, hanem még attól is rosszabb!
Még a konyha-nappali  kisebb felfordulással járt, addig a nagyszoba olyan volt mint egy harciterep.
Nem tudom eldönteni, hogy sajnos vagy nem sajnos amiért nem aludtam ott. Anyunál aludtam, mert nem akartam a festék szagban alukálni. És valahogy azóta itt ragadtam..na vajon miért?
Ami a nagyszobából kikerült, az mind a konyha-nappaliba landolt. Képet azért nem kaptok, mert elájulnátok! Öcsi segített Robinak festeni. Nos, tök jó szint választottam, szép rózsaszínt. Robikám úgy gondolta, hogy mennyivel jobb lenne, ha nem "mindennapi" lenne a festés! Huh. Amikor megláttam az új alkotást, kb. sokkot kaptam! A fal feléig volt kifestve, de nem egyenesen ám!!! Hanem olyan ecsettel elkent össze és vissza vonalak! Nos, volt még egy ok miért ne menjek haza. Öcsikém segített a barátjával helyrehozni a "kárt". Természetesen még mindig nem láttam.
Szegény Robira nem haragudhatok, hiszen rengeteget dolgozik:-(  és valami eszméletlen fáradt.
Csabikáék nagyon jól kifestettek, leszámítva azt, hogy nem tudták, hogy a villanykapcsolók és a hőfokszabályozó, no meg a szekrény nem szeretne rózsaszín lenni! A padlóról nem is beszélek:)
Mikor hazajöttek közölték velem, hogy mi káosz uralkodik a lakáson. Ahogy leírták keménynek tűnt, de nem aggódtam! KELLETT VOLNA! Kedves olvasóm! Ha Te láttál már lomtalanítást az utcán, amit feltúrtak, akkor el tudod képzelni azt is, hogy a konyha-nappaliba is ez a felállás volt! PONTOSAN!nem túlzok!
Anyuval voltam, mikor megláttuk ezt az állapotot! Szerencsére, mert amúgy sírva elfutottam volna. Így csak szimplán sírva matattam és bukdácsoltam a holmikban.
Erőt vettünk magunkon és 3-4 óra alatt mindent helyretettünk illetve 40%ot kidobtunk:D
Azóta nem jártam otthon, kb 1 hete. Tehát, reményeim szerint még mindig úgy áll, ahogy anyával ott hagytuk:-)
Robika is beadta a derekát, és egy ideig átköltöztünk anyához. Bevallom örültem neki, mert tudtam hogy talán egy picit többet is együtt lehetünk. Sajnos ez sem jött össze. Mivel sokat dolgozik, és abba el is fáradt.Az éjszakáink mikor hazaér, gyors köszönés fürdés aztán alvás! Sajnos má ölelésre sem kerül sor. Fáj a háta és a lába, ami akadályozza. El is hiszem, mert én is így vagyok vele. Mielőtt azt hinnéd, hogy ez egy olcsó kifogás, biztosítalak, hogy nem. Néha annyira távol vagyunk egymástól ezek miatt... 
Nagyon várjuk az ultrahangot ami a 31. Hétben lesz!
Míg anyánál szállunk meg, és apum hazaküldte az egyik kocsit, lehetòségünk nyílt a magyobb bevásárlásta is!
Rossmannba mentem elsőnek, ahol a rossmanó kártyát felhasználtam, ami hatalmas kedvezményeket ad, főleg ha nagy tételben vásárolsz. E mellé, még volt 10%kuponom is, amit úgyszint felhasználtam. A vásárlásban sikeresen megspóroltam 4500forintot.
Ellie babának szinte mindene meg van!
Egész hetem szinte a semmiről szólt! Csak séta, és Süti. Hjnalban kelés, és kutya séta...
A KISLÁNYOMNAK LESZÁLLTAK A HERÉI
Eljött a 31. Heti ultrahang is . Annyira vártunk rá, hogy csak na. Tudtuk, hogy van 4D ultrahang is, így mint múltkor, kapunk szép képet. Természetesen nem ingyen.
A villamoson ültünk, és már nagyon izgultunk, hogy mekkora élmény lesz látni, a teljesen kifejlett kislányunkat.
Az SZTK-ba érve (fehérvári úti XI.kerület), gyorsan fel az ultrahangra és vártunk.
A táblán az volt kiírva, hogy az az ultrahangos orvos aki engem szokott vizsgálni szabadságon van. Ekkor egy kicsit elkezdtem aggódni. De nyugtattam magam azzal, hogy a gép ugyanaz és tuti minden oké lesz.
20 perces késés után bejutottunk az ultrahangra. Mikor beléptem annyira nem volt szimpatikus a nő, de nem is volt ellenszenves. 
-maga biztos nem 12 hetes!!-így kezdődött.
Nos, annyira tisztában voltak mindenne,hogy fogalmuk nem volt semmiről.
Sebaj, tévedni emeberi dolog.
A vizsgálóasztalra lefeküdtem, és elindult a NAGY ÉLMÉNY!!!!:-)
nagy csodával néztem a picikém fejlődését, és ittam az ultrahangos szavait.
-méhlepény jó
-telïtődött gyomor és vesék
-átlagos mennyiségű magzatvíz
-a herék leszálltak
-üregrendszeri tágult nincs...
Szerintetek melyik az a rész ahol lefagytam??
Jól gondolod!
1 perc sokk után, közöltem vele, hogy amúgy kislányom van,és biztosan nem szállatak le a heréi.
A nő szinte kikérte magának, hogy márpedig azok ott zacsik. Na persze.
Én momdtam neki, hogy 3x 4D uh-n és 2x orvos momdta, hogy kislány tuti.
Nagy nehezen utána nézett a nem létező (elvileg) fütykösnek.
Nos, besült arccal közölte, hát a köldökzsinór a lába között volt
Hogy a fenébe lehet a köldökzsinórt leszállt herének nézni????
Bevallom hősiesen, az utóbbi 31 hét lepergett előttem. Belegontoltam, hogy mindenem rózsaszín. Te jó ég! De tudom, hogy a cdaj volt kritikán aluli. És én a 4D-nek hiszek. 
E közben jöttek a szégyentől meguavarodott kérdései az aszisztensnek:
-ilyenkor még nem kell bevásárolni bőven ráérek!
Ezen marhára kiakadtam!!!!!!! Miért? Mikor vásároljak? Amikor kijövök a kórházból, akkor gyía a baba bolt???
Idióták!
Garantálom, hogy ehez a nőhöz SOHA NEM MEGYEK! 4d-ben meg sem nézte, közölte, hogy nem tudja megnézni. És természetesen tudatta velem,hogy ez nem babamozi. Én rávágtam, hogy csak azért merem kérdezni, mert múltkor az volt!
Aztán még odabökte, hogy amúgy meg sokan várnak kint. Na az ilyen zsíragyú nőktől vagyok agresszív. Kimentünk kép, élmény nélkül és a leszállt herékkel.
Itthon megnéztem Zsíragy méréseit. A BPD-t amit 7.3cm-re saccolt.
Rögtön szemetszúrt. 29. héten mértek 7.2cm-t.
Nos, szerintetek mennyire voltam /vagyok megijedve? 
Keresgéltem egész nap a neten, de semmit nem találok! Felhívtam a dokimat, és elmondtam neki. A válasza annyi volt, hogy biztos rosszul mérte, hiszen ha a többi eredményem jó, akkor minden rendben! Alig tudta amúgy megmérni a bpd-t, hiszen a kislányom folyamatosan elbújt előle (nem csoda). Ehészen lement a hólyagomig a fejecskéjével, és valaminek nekidőlt.
A dokim azt momdja, ne aggódjak. Egy picit megnyugtatott, de közel sem teljesen.
Azóta csak ezen jár a fejem ,semmi máson. Dühít és szomorúsággal tölt el.
Nagyon remêlem, hogy tényleg csak rosszul lett lemérve.  Annyira félek.
És a következő ultrahang is leghamarabb 4 hét múlva lesz:/
Szerintem egy 4D ultrahang felolszlatná ezeket a kérdőjeleket.
Aki most koraterhes kismama, és azt hiszi, hogy a 12. Héttől nyugodt lesz, és többet nem kell idegeskednie... El kell, hogy szomorítsam!
A várandósság folyamat 
12.hétig: Jaj, majd ha 12 hetes leszek már nem fogok izgulni-ezt gondolod Te.
Aztán elkezdesz aggódni az első genetikai ultrahangon, hogy mindene rendben legyen. Bújod a netet, a fórumokat és az értékeid után kutakodsz.
Izgulsz a 16. heti AFP vizsgálat miatt, mikor megjön az eredmény megint böngészel a neten.
18 hetet várod, mert akkor lesz ultrahang megint. Megfogadod, ha minden rendben nem fogsz izgulni. De igen, nyugi fogsz. 
24. hetet tűkön ülve várod, és csekkolod mit ír a koraszulott.com, és mennyi esélyt ad, ha megszületik a babád.
Amikor a 24. Beléptél, tudod, hogy már van esélye a babának. De aztán elégedetlen leszel, és várod a többi hetet, hogy a terminusra született babáéval legyen arányos a túlélési arányod! 31 hetes ultrahangot nagyon várod, és már szinte pontosabban tudod a babád adatait mint az orvos, hiszen az összes létező terhesség hétről-hétre oldalt felkutattad.
Mivel mem hagynak nyugodni az értékek, úgy döntöttem hogy Robit megpróbálom rávenni, hogy menjűnk még egy ultrahangra. Nahyon aggódom, oké feleslegesen, de ameddig nem kapok normális adatokat addig nem nyugszom meg. De szerintem ezzel egyetért velem mindenki. Mozog és sokat csuklik a kislányom, tudom hogyq rendben van. De akkor is! Papíron is látni AKAROM!
Hétfő kedd szerda megyünk kicsit kikapcsolódni. Nos, nem tudom mennyire fog sikerülni, de mindent beleadok.
Remélem jövőhétre lesz időpontom uh-ra!azonnal jelentkezek, amint tudok valamit!
Szurkoljatok nekem:,(
0 Tovább

28-29. Hét:-) események..

Hol is kezdjem... Egyszerűen elkezdem, nincs kedvem a felvezetőhöz. A 28. hétben jártam, amikor a védőnőhöz kellett mennem. Ez volt az utolsó találkozásom vele, nem azért mert meguntam. Ugye én a XI. Kerületbe vagyok bejelentve, de a VII.-ben lakok, így az ottani védőnőhöz tartozom.

Eddig is tudtam, csak úgy voltunk vele, hogy nem kizárt a XI-be visszaköltözés sem. Sajnos ez nem jött össze, így marad a hegymászós bérház.
Nos, a védőnővel való találkozásom, nem igen volt hasznos. Semmit sem csinált azon kívül, hogy a dokinál kapott papírjaimat elolvasta.
Mi lenne a feladata egy védőnőnek?hajaj...
Nem hallgatta meg doppleres készülékkel Ellie baba szívét, márpedig ez igen fontos. Oké, hogy nekem is van itthon, de azon kívül hogy hallom dobogni s szívét, fogslmam sincsen mi jó meg mi nem.
Szóval egyszer nézte meg. Akkor is 14 hetes voltam.
Akkor elmaradt a pocak mérése is, ami tudtommal megint csak egy fontos vizsgálat. Ezt sosem mérte. Tulajdonképpen aranyos, jóindulatú nő, de istenkém nem barátkozok.
Tehát, nem tudom most ki a védőnőm, de elvileg hamarosan hív telefonon. Remélem jó fej lesz és alapos.  
Mostanság elég fáradékony vagyok, s igaz az is, hogy visszatér az első trimeszter a harmadikba. Megint minden nehézkesebb. Most így a 30. hét fele kezdem érteni mi a különbség a Várandós és a Terhes szó között, nos inkább az utóbbiba sorolnám magamat. Félre ne érts, tök jól bírom, de a hátfájás engem sem kímél.
A cipővásárlás
Sosem értettem miért "kell" minden kismaminak vénasszonyos csúnya órmótlan cipőkben tipegniük. Nos a 29. héten simán fény derült a hatalmas rejtélyre. A lábamon hatalmas ún. "Bőrsarkantyú" jelent meg, ami nehezíti a hétköznapjaimat, illetve akadályoz a járásban. De ez még semmi. A hátam eléggé fájós a derekam,al együtt. A lábaim minden este fájnak és a polcolás sem segít rajtuk. Minden reggel lábgörcsre ébredek. Ezért elmentem és vettem egy gigadivatos surranót. Nevetséges meg minden, de kompenzálja az, hogy kényelmes:)) hát igen..öregsze,:-) Nem is!!! Vicceltem:-))
Ennek a cipőnek van egy tulajdonsága amit igazán kihagyhattam volna. A cipő rajtam volt vásárlás után olyan 4 óráig. Levettem, s majd szembesültem azzal a ténnyel, hogy olyan a lábikóm, mint akin sosem volt cipő. Tiszta fekete volt a lábam....na akkor kellett volna orvoshoz menni, azt hiszem tuti fogadtak volna arra, hogy a putrisról érkeztem.

Elegem van......
Egy újabb rejtélyre derült fény, amit eddig nem értettem. Miért utálják a kismamák a folyamatos érdeklòdést? Kérlek, ha olvasol engem, és személyesen találkozol velem, könyörögve kérlek felejtsd el ezeket a kérdéseket (köszi).
-jajjjj mi a baj???(szimplán nincs kedvem jó pofizni/beszélgetni, nem jelenti azt, hogy baj van
- úram termetőm, mekkora a hasad, mekkora lesz a végére?( csessze meg a 30. hét következik, merre kéne hogy növekedjen, talán befele???)
- és mennyit híztál?( most ez komolyan akkora hírértékkel szolgál, hogy tudnod kell róla??)
- nem félsz a szüléstől?? ( nézz már körbe hányan vagyunk...és amúgy is ami bement az ki is jön, ha félek, ha nem úgy lesz és kész)
-addig örűlj, míg bent van...(ba*d meg, akkor nem szerettem volna gyereket, ha azt szeretném, hogy minél tovább maradjon)
- Mekkra hasad van??(menj a pi....:)) ) még egyszer..
-Mekkora a hasad???
-Mekkora a hasad???
Szerintetek melyik a legidegesítőbb?igen, eltaláltad...
A festék megvásárlása
Reggel mikor felkeltem már terveben volt, hogy kedves barátunk Burka elvisz engem megvenni a festéket. Természetesen drágám, egyetlenem, kedvesem, nyuszibogyóm találta ki, hogy hol lehet megkapni a LEGAKCIÓSABBAN a festéket. Konkrétan a Lurdy-házban valamelyik boltban. Aha... Konkrétan egy deka festék nem volt kirakva, helyette egy számítógépes rendszerbe volt az egész összezsúfolva, s úgy hogy mi nem is láthattuk. Valahogy sejtettem, hogy a lurdy mellett levő barkács áruház jobbat fog kínálni.
Átmentünk, és gyía a festék osztály. Nos,fogalmam nincs mennyibe kerülnek ezek a festékek, valahogy a rossmannos és dm-es árakkal jobban vagyok:D
Mindegy, segítségemre volt Burka, aki elmagyarázta, hogy marha jó áron van a festék. Mi ketten kb. 10perc alatt kiválasztottunk mindent. De sajna ez nem így megy...Robikát is fel kell hívni a munkahelyén, hogy mit választottunk, képekkel kell dokumentálni a választásunk.
Fintorogva, de elfogadta hosszas rábeszélés után a választott színeket, illetve pontosítva az áraikat. 
Elvileg hétfőn festünk, azaz 2 nap múlva. Rózsaszín lesz a szobánk, amit Ellie megoszt velünk:-))

Szent Imre Kórház-Sűrgősségi
Igen bizony...mennem kellett... 
Szerencsére anyánál voltam, mikor éreztem, hogy nem vagyok jól. Több mapja mérem a vérnyomásom, ami a 130at megjaladja mindig, a per max 97 volt.
Tudom a 130 nem sok, de számomra igen, akinek 110-115 között van mindig. Elfogadom, hogy a teher miatt, és stb. 
Amikor a 130at mérte,, nem voltam ideges, hiszen tudtam/gomdoltam, ez nem halálos nyugi. Elkezdte, érezni, hogy Ellie nagyon mocorog, és én is kezdek igen rosszul lenni.
Nos vérnyomás: 140/89
1 perc múlva....145/86
5perc múlva....150/89
10 perc múlva....160/97 pulzus:130.. Na itt halálfélelem uralkodott el rajtam.
Azonnal telefon, és a sűrgősségit hívtam...
Amire számïtottam: azonnal be kell mennem a kórházba.
Tudod, amikor egy orvos azt mondja, azonnal menj be, és tudod, hogy a vérnyomásod nem oké, akkor azért érzed, hogy nincs valami rendben. Ez nagyon megijesztett. Gyorsan ki anyuval, és irány a buszmegálló(taxi VÉLETLENÜL SEM állt ott). De akkor imdult pont a busz, így felszálltunk arra a 3 megállóra. 5 perc alatt bent voltunk. Természetesen itt már semmit nem találtam viccesnek. Ahogya beértünk, kellet várni az ablaknál vagy 8-10 percet, míg valaki hajlandó volt odajönni. Addig én ültem, és vártam...közben, nagyon rosszúl voltam. Végre felvettek, és anya is odajöhetett hozzám. Ekkor nagyon rosszul lettem, és kétségbeesetten anyura néztem, megfogtam a karját:-azonnal szólj valakinek!!! Mert rosszúl vagyok most!!!
Nos, anyu sem bátortalan, így oda is ment, és jöttek is a dokik.
Bevittek a vizsgálóba, ahol 162/valamennyit mértek 120as pulzussal.
Nem is kell momdanom, hogy azonnal bevittek a sokktalanítóba, ahol rögtön vérvétel, és vizelet vizsgálat, ami a terhességi mérgezést (toxémia) kizárja. Szédültem, és megvallva őszintén iszonyatosan féltem. 
És most jön a "tuti"....
Felküldtek a nőgyógyászati részlegre, ahol kérték a további kivizsgálásomat.
Érezted már magad megslázottnak??
Nővêrke jön, hozza a vérnyomásmérőt, nála 140/89et mutatott, és gúnyosan mosolygott a dokira...hát ez csak ennyi... 
Kb. az orvos is kinevetett. Addigra nagyjából lement a vérnyomásom. Semmibevették a sűrgősségin mért eredményeimet. Gomdolhatod mennyi kedvem volt ott maradni. Megvizsgálták Elliet is, ő tökéletesen volt:-)
BPD:7,2cm.
Az orvos megkérdezte tőlem, hogy mit csináljon, tartson bent vagy engedjen haza?!
Szerinte?? Most komolyan, cseréljünk helyet? Vgyem át a helyét?? Nyílván nem a kórházban a akarok üdülni, csak akkor tartson bent ha ezt fontosnak találja.
Nem találtak semmit sem a véremben, egészséges vagyok. De sajnos, nem sikerült megtudnom, hogy miért volt ez az egész.
Ja, gyógyszert mem kaptam....
3 napja a kislányom meg sem áll a mozgásban, és ezzel nem túlzok. Nem tellik el egy olyan óra, hogy ne érezném Őt! Konkrétan elég eròsen rúgdos. :) azért örülök ennek.
Hétfőn megyek a dokimhoz, és neki is beszámolok erről. Lassan megyek UH-ra is, már nagyon várom.
Belegondolok, annyira közel van a finis...hogy csak na:) nagyon nagyon várom!!!
0 Tovább

A 27. Hét:-)

Az utóbbi hét nagyon jól telt. Kiegyensúlyozott voltam, már amennyire. A pocakom szinte napról napra egyre nagyobb! Akik is,ernek, illetve tudják milyen volt a testfelépítésem, azok tisztában vannak azzal, hogy nem voltam egy Nelli elefánt, akinek a bőrdudái a földet verték. Ezzel csak arra célzok, hogy nagyok lettek, ennek természetesen örülök. Sajna a didkóim kapacitása error, megrepedt egy kicsit. Nem feltűnő, de én látom. Remélem a hasammal szerencsésebben fogok járni. Folyamatosan jönnek a plusz kilók, amik megállíthatatlanok. Egyik napról a másikra plusz 1kg, és ezzel nem túloztam. De már nem csinálok belőle tragédiát, inkább elfogadom, így a hízás mellett ideges nem leszek:-) Ellie fantasztikusan van, rúgdos izeg és mozog, ez mindig pozitív érzéssel tölt el, és tudom, hogy nem hiábavaló a testem változása.


Csodálatos nőgyógyászomnál jártam!

Mivel nem szeretek egyedül járni sehova sem, így Roberto helyett, anyu kísért el a szokásos vizsgálatra. Volt még felesleges 30 percünk, így beültünk egy helyre aminek a neve abszolút találó volt:"dagadt macska" csak angolul.:-) megettünk egy nagyon finom szendvicset, elidőztünk  ott, pár mókás képet is készítettünk. Az orvosi rendelőbe érve, a szokásos...Recepciós/aszisztens hölgy vérnyomásomat ellenőrzi, és ennyi. A dokinál megint láthattunk a pici kislányomat, aki nagyon szépen nő! Mindent rendben talált. A kisasszony még nem fordúlt be, úgy látszik jó neki így ahogy van. A cukromra nem mondott semmit sem, egyszerűen csak alacsony. Akkor tuti nincs gáz, ha Ő nem mondja. Megbízok benne.


Robertonak szerencsés napja volt, mert szabadnapos volt. Azt tudom, ha szabadnapos még akkor sem az. Nem úgy mint minden normál embernél, hogy hallani sem hall a munkájáról. Sajnos néha ez vitákat szül. Mivel én sem adom a derekam be egyhamar, sőt soha, így a veszekedések is elhúzódnak, ajtócsapkodásba fajulnak. Sőt, néha még partizánba is (kidobós). De általában megbékélünk. Mint minden szabadnapján emlékeztetem, arra hogy Ellie lassan megérkezik, így a tervekből tettek legyenek. Ezért elmentünk vásárolni Ellienek. Vettük egy pelenkázót, természetesen rózsaszín mint a szoptatós párna, amit úgyszint ott vettünk.pelenkákból is betáraztunk. 


Mi a véleményem a szoptatós párnáról??

A szépséges színe mellett, a cuki mintáival együtt számomra teljesen haszontalan tárgy. 

1. Folyamatosan zörög a benne levő cucc.

2. A lábam közé fogom, és ennyi..az az egyik póz ami elviselhető.

3. Nem mindegy, hogy az ágyra teszem a hasam, vagy a párnára?? Elhiszem, hogy ha nagyobb lesz lehet hasznosabbá válik, de nem hiszem el:D 

4. Mikor Ellie megszületik, biztos hasznossá fogja magát tenni.

5. Tökéletes párna, lábtartó, kéztartó.


a kiságyukat már jól megtöltöttük Ellie dolgaival, de még hiányzik egy pár dolog. A szekrényt is meg kell, hogy rendeljük, bár én jobban örültem volna, ha festés után kerül a helyére. Nem nem mindegy, mikor jön meg! Mert ha megjön, erőszakkal is, de összerakom:D Utána meg elkezdem mosni a baba ruhákat, és vasalni, és bepakolni. :D ezt a 33-35.hétre tartogatom.(Ellie mocorog:)) ) 

majd fogok feltenni képet, hogy milyen lett a kisasszony lakosztálya! A festésben hál istennek egyet értünk. Roberto nem szól bele, ez a csodás recept. A szobánk rózsaszín lesz, és a két oldala rózsaszín-fehér csíkos. A konyha illetve nappali és az előszoba lila kockás. Tényleg szuper lesz.


Egyébként kihagytam a legfontosabbat! Sokáig kérdőjeles volt bennem az, hogy kismamaként lehet e strandra, illetve szabad strandra, tóban fürdeni. Hát a megkérdezettek majdnem 80%-a nem fűrdött terhessége alatt. Nem úgy...strandon!:D Szóval a dokira rákérdeztem, aki megerősített, hogy ez egy BUTASÁG. Lányok: akiknek zárt a méhszájuk nem fog elkapni semmilyen fertőzést a kisbaba. Nyílván akiknek nyílt, avagy veszélyeztett terhesség az más tészta. Nem beszélve azokról, akiknek esetleg volt vetélésük, vagy sokáig próbálkoztak babával. No mindegy, ha a gombás fertőzésektől félünk, arra is van módszer...canesten, de az orvosnak említeni kell. Fürdés előtt megelőzésképp kenegetni. Teheát gyere dög meleg (amúgy most azért nem hön, mert mennék strandra), mert megyek pancsolni:-)

Ezen a héten nem vettem észre semmilyen változást, illetve tünetet.  A szokásos hasszúrások, fura fájdalmak megvannak, elviselhetőek, nem kellemetlenek, csak érzem. De ezt már megszoktam:-) ez a méh növekedése;)

Örülök aki olvassa a blogot, így tudom, hogy más is részt vesz az én örömömben. Szép napot:-)

0 Tovább

Az elmaradt 25. heti bejegyzés...25 hetes UH videó

És íme amit ígértem, igaz 21 perces, nem rakta fel egészben, de mindegy is az marad az enyém:) Azon van az ásítás stb:P Az eleje elég homályos, a köldökzsinór az arca előtt van, és sajnos takarásban van, nagyon hozzám van bújva, így néha néha kaphatunk szép képet:) Nekem mind gyönyörű... Szóval jó kukkolást:) 

Aki nem látná, de az ez előtti bejegyzésem frissebb ott található a 26 hetes pocak kukkolás, magyarán szétrúgta a pocakom:D

0 Tovább

26. Hét plusz Pocakos rugis videó:-)

Nos az elmúlt napokban beköszöntött a fantasztikus idő! Közölnöm sem kell, hogy ez sem jobb mint a jég hideg. Szakad a víz rólam, kislányom nagyon mocorgós, aminek nagyon örülök újfent, még moindig:)

A 25. héten voltam cukor vizsgálaton, szinte tudtam, hogy nem az lesz amit én szeretnék. Természetesen ALACSONY cukrom ami 2.95-ös értéket takar. Aki esetleg nem tudná 4-7 ig jó:) De van szép oldala is ám! Annyi csokikát ehetek amennyit csak akarok, és szinte bűntudat nélkül növeszthetem szebbik felem:D A véreredményeim katasztrófálisak! Pisim bacitenger, szép az élet:D

A lépcsőzés kevésbé megy, főleg hogy a régi bérház 2. emeletén lakunk (szerintem már írtam), szóval nekem 10 perc mire felvonszolom magam, még a kutya is sajnálkozva néz rám:/

Egy pici sztori:

Kelenföldi pályaudvaron a vonatra vártunk anyuval és Sütivel. Érdre kellett mennünk az unokatesóm szülinapjára. Szerintetek hány tucat millióan voltak?? Az összes ember akik Velencére készültek...Tehát magyarország 50%. Nos erre a vonatra kellet belegózni magunkat. Szó szerint téglának éreztem magam:D Helyet ugyan nem kaptam, addig a pontig míg majdnem elájultam a melegtől. jó hogy anyu ott volt amúgy simán eldőlök. Ekkor MEGKÉRTÜNK egy embert, hogy légyszi rakd már odébb a portékádat, le akarok ülni. Elrakta. Izzadság szag a vonaton, no oxigén. Ezer szőrös hónalj natúr állapotban, higénia 5! Visszafele út is hasonlóan kellemes volt!! Élveztem! Sajna a kölyök kutyám elkezdett sírni, így nyugtatgni kellett. Anyu elintézte. Én konkrétan a szemetes tetején ültem:DDD Tudjátok, vannak az "új" vonatok, és szuperszónikus kukái vannak, na én azt találtam be. Mert helyem ugyan nem volt:D Tudni kell, hogy nem vagyok egy álszent kismama, nem változott a természetem attól még, hogy babám lesz. Kaller és a szitu:

- Kérem a kutyát tessék ölbe venni.

-Oké, köszi. (amúgy tök jó fej volt)

Kicsit hangosabban, hogy MÁSOK is meghallják: AKINEK NEM TETSZIK, HOGY A KUTYA A VONATON UGAT, KÉREM SZÁLLJON LE ÉS UTAZTASSA TOVÁBB A SEGGÉT TAXIVAL. No problem.Miért gondolom így? Én nem kérek helyet senkitől sem, hiszen nem más akarta , hogy kisbabám legyen (amúgy szerintem alap, íratlan szabály). Mindenkinek van lehetősége megválasztani az utazás minőségét, mint nekem is, szóval nem háborgok mikor nem kapok helyet:D Ennyi. Szerintem mindenki érezte, hogy csendben kell maradnia, mert különben hormonháború lesz, az meg gyilkos futam.

Már megint néha (mindig) túl hisztizem magam. Robertoval rengeteget veszekszünk, bármin. Pl.: csincsillák (mert azok is vannak), kutya, mosás...minden kis apróság.

Esküszöm jól esett. Sztori 2.

Tianyu sétál Astorián, egy görkoris pali a hátam mögött gurult. Hallottam, hogy megjegyzéseket tesz, és ismeretlen állattól származó hangutánzó szavakat tesz. Elhalad mellettem, hirtelen vissza fordul:

-Óóó és még terhes is vagy, nyami!

Beteg?:D Az lehet, de simogatta a kis lelkemet, egyem a szívét:D Ez a napom jól indult.

Képzeljétek voltam 4D ultrahangon a 25. hétben! Ha gondoljátok felteszem azt is!:) Este akkor sort kerítek arra is, elég hosszú a vidi:) Majd kommentálom:DMéretek minmden vannak:)

Szuper szép a csajom, de komolyan! Jól néz ki:)) Adta is magát rendesen! Na nem számolok be, majd este:D

Milyen változások történnek?

Nos, megtapasztaltam mi az amikor a hólyagomat betalálja, és természetesen nem üres állapotban, hanem full teli:) Kedves kis semmiség.

Melyik az a BLOG vagy oldal, ahol ilyen részretesen beszámolnak?Semelyik. Akor ez t olvasd:

23:50 perc körül Uránia. Robika várt a busznál szokásosan. Astporia felé vettük az irányt, kutya húz mint egy őrült. Nem is tudom, valamiről beszégettünk Robival, tök komolyan. Majdnem a zebrához értünk, mire egyet nevettem és jött:DDD A hólyagomat úgy megrúgta, hogy prórul jártam.:D Igen, jól gondolod becsúszott a folyadék:D Mi a szerencse? Hogy ez mind késő este történt. Plusz pulcsi is volt nálam, így a derekamra kötöttem. Természetesen ahogy megtörtént, erős nevetésbe kezdtünk, hogy ez meg mi:D Szaporáztam lépteim, alig várva hogy hazaérjek:)

Este még talizunk, jövök a vidivel:)

Adiiiiiiiiiig isss! 26 hetes azaz mai videóm, Ellie szerelem hatalmasakat rúg:)

0 Tovább

23+4, érzelmi vasút.

Újult erőkkel megkezdem a tegnapra ígért bejegyzésemeet!:D

A dokinál jártam tegnap. De az előzményeket is elmesélem. A tegnapi napom elég tartalmasra sikeredett.

Reggel fél 10, csörög az óra, nem az enyém hanem Robié. Elvileg a nagykövetséghez készültünk volna, de mint kiderült halott ügy. Roberto új biznisze, hogy rendel netről dolgokat, szomszédos országunkból, csak egy köpetre van innen, nem másmint KÍNA. Szóval várta a küldeményt, egészen  délután 2ig. Addig én úgy gondoltam, hogy hasznossá teszem azt az időt. Nagy nehezen rávettem magamat arra, hogy veszek pár kismamaruhának becézett valamit a T.rranova üzletből:D Nincs reklám nem írom ki a nevét.:D Szóval bementem, ahol egyáltalán nem volt szimpi senki sem. Találok egy M-es nadrágot, felkapom, de rögtön társítottam mellé egy L-eset is, hiszen tudom, hogy ezek el vannak méretezve. Mielőtt még felmentem volna az emeletre, ahol a próbafülke van, körülnéztem a földszinten. Tudniillik, ebben az üzletben az eladók azt hiszik, hogy valami techno buliba vannak, ordítattják a zenét. Mindezt úgy, hogy 3db mono hangszoró az üzletben, nulla basszussal. Izzasztó élmény alatta elmenni. Menedéket keresve a fülsüketítő zaj elől menekültem. egészen a fülkéig. Nos...a helyzet UGYANAZ!! tuctuctuctuc....okké. Gyorsan átöltözök aztán nem fog zavarni... DEHOGYNEM!! izzadtam minden bajom volt, szinte majd hogy nem sírógörcsöt kaptam. Főleg akkor amikor az L-es nadrága szebbik felemen feszült. Azért...most csak úgy mondom, hogy az s-es nacim amit terhesség előtt vettem még mindig jó rám...most ne már, hogy egy L-es nem jó?:D Cs*szd meg!!!!! Roberto drága kis aranyszívem...egyfolytában hívogat, vörösségtől lángoló elmebeteg arcom torzúlni látszott. 45 percet vártasm abban a hülye boltban mire végre megérkezett. Természetesen nem vettem semmit. :D Következő megállónk a kedvenc kajáldánk, ahol betankoltunk egy óriási hambival meg sültkrumplival (nem jó az L-es nadrág!!!:DDD ) Későben voltunk már a dokitól, így szedtük a lábunkat de hiába, mert így is 15 percet késtünk..na nagy bumm... 

KÖvetkező a szitu:

Én az orvossal szemben Robika mellettem, a jobb oldalamon. Kikérjük a beutalókat, irány a terüljszék. Alapból dög kínos volt, hogy 2 férfi ott van, én meg mint egy partravetett hal, ki vagyok tárulkozva..hát na... Akkor is gázos. Robikával a pillantásunk összetéved, miközben a doki ellenőrzött. Azta a szememmel megtudtam volna ölni.:D Ne nézz!!!!! (és mi lesz Ellie születésénél?:D ) No mindegy, szóval végeztünk.

Szitu 2:

Villamosra várva, Robika megállapítja, hogy a hamburger kecsöpállománya az arcomon csücsül. PERSZE, MINDEZT A DOKI UTÁN KELL ÉSZREVENNJI!! Pf... na mindegy egy kis kecsöp nem a világvége.:D

Lányok, a férfiak nagy része (jól fighyeljetek), ha jót akar, az nagyobb arányban rosszul fog elsülni. :D 

Robi: LÁttam itt egy kismamaruházati boltot

Én: Valóban?Hát nézzük meg.

Az elsőbe bementünk, csodás látvány fogadott! Múzeumban érezhettem magam. Olyan diszkós 1980as trapézos nacik, hatttttalmas margaréta mintával diszített űber gyönyörű nadrágok, és az elmaradhatatlan selyem blúzok...yummmi....de foinom... Nem elég, hogy így is egy nagy változáson megy át a "kis" testem, de még ezt meg is koronázzák azzal, hogy érezd sz*rabbul magad. 

Estére, elég fáradt voltam, és a hisztiroham is rámjött. Mindenkit utáltam! És mindent. A pici kutyám Sütike idézte elő az ifegállapotot. Illetve a piramis alja ő volt. Onnan meg automatice ment rá a többi szint. Pisikélt..... Robika...blablabla.

Elvonultam...sírtam a szobában...

Részletezni nem fogom...:D 

Csóri Robim... Elkezdett teregtni. Alapból..férfi tereget?Tiszta királyság. De a horonoktól túltengő kismami képes ebbe is belekötni.

-Hogy teregetsz???- ágyból utasítottam- Azt nem úgy kell!!-szegény, csak hallgatta, és csináta..De legalább bebizonyította, hogy tud, ha akar:D

Este hamar el is aludtam.

A mai napon, eljutottam a H&M kismama részlegébe, ahol az önértékelési gonjaim akadtak. BORZALMAS! Mármint, ahogy állt az a nadrág... Plusz 2 vékony kismama, akik max 50kgot sem érik el. Jó nekik. Én meg?38as méret... vadászat... legalább1 órát próbáltam...hiper elegem volt. Aztán meguntam és egy nadrágot lekaptam, meg egy másikat is amit fel sem próbáltam. Végülis 30 napon belül kicserélik:DD De egy kis szerencse is ért... Jó lett rám a nadrág, és kényelmes is...:) 

Vissza villamossal jöttünk. Életem első olyan élménye következett, ahol ledöbbentem, hogy valaki képes ilyet tenni. Felszálltam a tömött villamosra. Anyunál a szatyor, esernyő. Láttam, hogy egy férfi nagyon mérgelődik 2 másik társával. Erre az egyik egy fiatal szegény kiscsajhoz odaszól: DEsetleg nem adnád át a helyedet a kismamának (azaz nekem, te jó ég...de fura), olyan cikisnek éreztem.. A lány természetesen átadta...  De olyan égő volt, nem szoktam embereket kinézni a helyükről..viszont visszautasítani is olyan izé..Na mindegy leültem..nézni sem mertem sehova:DD 

A babám , Ellie:

Rengeteget rugizott, nagyon aranyos:) Bár a mai napon nem nagyon aktív...az időnek köszönhető:) Ezt megfigyeltem.. DE azért, ha ülök amit ő nem szeret, a tudtomra adja:)

Holnap, jövök jó pár új hasznos cikkel (amit mára igértem), de egy kicsit elcsúsztam... NEM az én hibámból:)

Érdmes holnap újra felkeresni kis oldalamat és csemegézni:)

Szép jó éjszakát mindenkinek...relax...

0 Tovább

NE HARAGUDJATOK!

Írtam egy egész litániát, de ez #sdéfdmnsvkldsmcfolawsjgfeknjmdvaswv szott...... rendszer kedvesen kivágott. Kell egy kis lelkierő mire újra nekilátok...30 perces gépelésemnek lett annyi. Idegösszeroppanás loading...

0 Tovább

A rettegett AFP

 

AFP vizsgálat a terhesgondozásban

 

Mit jelent az AFP?

Az AFP egy fehérjének, az ún. alfafötoprotein (α-fetoprotein) tudományos nevének rövidítése. Ez a fehérje terhesség alatt főként a magzati májban termelődik, és a méhlepényen keresztül jut a várandós vérébe. Az anyai vérszérumban vérvétellel meghatározható a koncentrációja.

Az AFP vizsgálat egy szűrővizsgálat, melyet a 70-es években vezettek be Magyarországon. Nem minden országban része a terhesgondozásnak, mivel nem elég érzékeny és specifikus, valamint jelenleg már elavulttá vált a nagy felbontású ultrahanggal és az anyai vérből végezhető biokémiai szűréssel (lásd Down-kór szűrés) szemben. Ennek ellenére Magyarországon még mindig nagyon fontos vizsgálat és minden várandós átesik a betöltött 16. terhességi hét után ezen a vérvételen.

 

Mit mutat meg az AFP?

Az  alfafötoprotein középarányos (ún. multiple of median - MoM) értékben kifejezett normál értéke 0,8 és 2,5 MoM közé esik. A MoM azt jelenti, hogy csak az adott terhességi korra jellemző érték szerinti középértékre standardizálják a vizsgálatot. Ez pontosítja az értékelést, azonban a megnöveli a pontos terhességi kor jelentőségét (lásd később).

 

Magas AFP érték

Ha 2,5 feletti az AFP eredmény, akkor magasabb a kockázat az ún. idegcső- (velőcső-) záródási rendellenességre, melynek sok formája van, de a két legismertebb az agyhiány (anencephalia) és a nyitott gerinc (spina bifida). Ezek a rendellenességek (kivéve a kisfokú nyitott gerinc) ultrahangvizsgálattal, nagy valószínűséggel felismerhetők, ezért magas AFP esetén egy nagy felbontású, minimum B vizsgával rendelkező ultrahang jártasságú szakember által végzett ultrahang vizsgálat szükséges. Szerencsére az idegcső záródási rendellenességek a terhesség előtti és koraterhességi fólsav bevitellel 85%-ban megelőzhetőek, így a vizsgálat jelentősége sokat csökkent a magzatvédő vitaminok bevezetése óta.

 

Alacsony AFP

Amennyiben az AFP érték 0,8 MoM alatti, a Down-kór kockázata emelkedettebb a normál tartományhoz képest. Azonban az alacsony AFP és a Down-kór közötti összefüggés még kevésbé érzékeny és specifikus mint a magas tartomány és az idegcső záródási rendellenesség. Az ábrán látható, hogy az AFP statisztikai eloszlása, azaz a Down-kórral sújtott magzatokban és az egészségesekben mért értékeik Gauss-görbéje mennyire átfedik egymást. Ennek ellenére az a gyakorlat alakult ki, hogy alacsony AFP esetén rutinszerűen elküldik a várandóst genetikai tanácsadásra, ahol általában megajánlanak egy precíz ultrahangvizsgálatot, vagy magzatvízvételt (amniocentézist). Létezik azonban a Down-kór kizárására az ún. quartett-teszt (négyes-teszt, lásd Down-kór szűrés), mellyel 16. és 21. hét között még elég jó eredménnyel megerősíthető vagy kizárható a Down-kór.

 

 

Mitől lehet AFP eltérés, felismert rendellenesség nélkül?

Az AFP alacsony vagy magas eredménye nem diagnózis! Ez csak egy szűrővizsgálat, mutathat eltérést rendellenesség nélkül is, és sajnos lehet normális tartományban beteg magzat esetén is, mivel a vizsgálat érzékenysége és specifikussága nem 100%-os. Ez azért van, mert az egészséges és a beteg magzatok értékeinek statisztikai eloszlásának harang alakú Gauss-görbéi átfedik egymást. További ok lehet még a koraterhességi vérzés is, mivel ilyenkor több vagy kevesebb AFP jut át az anyai vérbe.

Eltérést mutathat az AFP, rossz mintavételezés esetén is, ha pontatlanul lett meghatározva a terhességi kor, vagy nem egyezik az utolsó vérzés alapján számított terhességi kor a valódi fogamzással (pl. rendszertelen, vagy 28 naptól eltérő ciklushossz esetén).

Ritkán előfordul olyan is, hogy az AFP eltérés okát csak későbbi terhességi korban veszik észre, ilyenkor a fejlődés lelassul és megjelennek az ultrahang számára is kóros jelek.

 

Sajnos az a tapasztalatom, hogy túl gyakran ijesztik meg a várandósokat feleslegesen a terhesgondozás során a pontatlan vagy kevéssé érzékeny és specifikus szűrővizsgálatok téves eredményeivel.

 

Működik-e az AFP ikerterhesség esetén is?

 

Igen, működik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettővel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az előbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjű ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévő alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelődő magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérből.

 

Összefoglalás:

 

Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szűrővizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0,8-2,5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is.

Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelő szakember által.

Köszönjük, Dr.Timmermann Gábornak!!! 
0 Tovább

Babakelengye

Textíliák:

  • Kiságy
  • 5-6db kombidressz (hosszúujjú-melegben rövid)
  • 5-6 rugdalózó
  • Igény esetén 6 body
  • 2db cérnasapka
  • Télen 2db sapka, 1db kesztyű
  • 1pár zokni, karmolás ellen
  • 1-2db kocsikabát
  • 2db hálózsák
  • 1db levegőztetőzsák
  • 2-3db napozó (nyáron)
  • 3-4 lepedő gumis
  • 1db paplan, hozzá 2 huzat 
  • Igény esetén az ágyba fejvédő
  • 1db vastag takaró
  • 1db vékony takaró
  • 20db textil pelenka
  • Igény szerint eldobható pelenka
  • 2db fürdőlepedő
Babaápoláshoz
  • Digitális lázmérő
  • Babakád
  • 2dl 70%os alkohol(köldöápoláshoz
  • Betadine oldat
  • Popsikrém
  • Fürdetőszer
  • Babaolaj
  • Lázcsillapítókúp
  • Kamillatea
  • 1 cs 5x5 gézlap
  • 1db hexachlorophaines hintőpor
  • 1db hajkefe
  • 1db körömvágó csipesz
  • 1db orrszívó
  • 1 csomag fültisztító
Egyéb
  • Babakocsi
  • Babahordozó
  • Kiskanál 
0 Tovább

Anya leszek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek